Resumo: |
The study aimed to evaluate the agronomic performance of maize genotypes sown in the second crop for the region of Londrina - PR. The experiment was conducted in the field at the Farm School, Universidade Estadual de Londrina-PR. We evaluated 13 genotypes of maize (2B710, 2B587, 2B688, 2C520, DAS8089, DAS9375, DAS8010, DAS8055, DAS9379, DAS9380, DAS9384, DKB390 and AG9010), seeded 09th of March 2007. The experimental design was a randomized complete block with four replications. We evaluated cycle, degree days, features fitometrics, broken and lodged plants, yield components and productivity. Data were subjected to analysis of variance and means were compared by Scott-Knott 5%. The genotypes showed higher than average productivity in the region. Therefore, the genotypes 2B710, 2C520, DAS8055, DAS8010 DKB390 and had the best performance in relation to agronomic characteristics fitometrics, yield components and productivity in the cultivation of second crop for the region of Londrina-PR.
O trabalho teve como objetivo avaliar o desempenho agronômico de genótipos de milho semeados na safrinha para a região de Londrina – PR. O experimento foi conduzido a campo na Fazenda Escola da Universidade Estadual de Londrina-PR, avaliando 13 genótipos de milho (2B710, 2B587, 2B688, 2C520, DAS8089, DAS9375, DAS8010, DAS8055, DAS9379, DAS9380, DAS9384, DKB390 e AG9010), sob o delineamento experimental de blocos casualizados, com 4 repetições. Foram avaliados ciclo, graus dias acumulados até o florescimento, características fitométricas, plantas acamadas e quebradas, componentes de produção e a produtividade. Os dados foram submetidos à análise de variância e as médias comparadas pelo teste de Scott-Knott a 5%. Os genótipos avaliados apresentaram produtividade superior à média da região. Os genótipos 2B710, 2C520, DAS8055, DAS8010 e DKB390 apresentaram o melhor desempenho agronômico em relação às características fitométricas, os componentes de produção, e a produtividade no cultivo da safrinha para a região de Londrina-PR.
|